10 Tane Atasözü ve Anlamı Kısa
Atasözü; bizden önce yaşamış insanların, bazı gözlemlere dayanarak gözlemler sonucunda vardıkları yargıları bilgece sözler ile açıklayan kalıplaşmış özlü sözlerdir. Atasözünün bir diğer anlamı ise “Darbımesel” olarak bilinir. Bu makalemizde ödev için ya da merak edenler için toplam 10 adet anlamlarıyla beraber atasözü paylaşımında bulunduk.
10 Tane atasözü ve anlamı kısa eödev, sitesinden de sıkça araştırılmaktadır. Fakat, eğer ödev olarak bu konuyu aldıysanız diğer arkadaşlarınızla aynı sözleri kullanmamak adına buradaki sözleri kullanabilirsiniz. Bazen öğretmenlerimiz bu atasözlerini ezberlememizi de isteyebiliyor. Bu nedenle burada kısa ve anlamlı atasözlerine yer verdik.
10 Tane Atasözü ve Anlamı Kısa
1. Balık Baştan Kokar
Balık baştan kokar atasözü, bir toplumun veya topluluğun bozulmasının ana sebebinin baştaki kişilerin bozukluğu olduğunu ifade etmek için kullanılmaktadır. Bu atasözü, toplum, iş yeri için ya da bireysel olarak da kullanılabilmektedir. Bir kişinin yaptığı iş kötü sonuçlanması sonucunda da “ben sana söylemiştim zaten, balık baştan kokar” atasözü kullanılabilir.
2. Davulun Sesi Uzaktan Hoş Gelir
Bu atasözü, yaşanan olayların detayını bilmeden dışardan izleyerek yargılayan ve yorumlayan insanlar için kullanılmaktadır. Herhangi bir olayı dışarıdan gözlemleyip daha sonrasında yorum yapmak oldukça kolaydır. Önemli olan olayın iç yüzünü öğrenmek ve daha sonrasında durumu yaşayan kişi ile empati yaparak yorumlamaktır.
3. Damlaya Damlaya Göl Olur
Bu atasözü, sabır ve sürekli çaba ile büyük işler başarılabileceğini anlatır. Para biriktirme, çalışma ve çabanın yeterince ve sabırla uygulanması sonucunda büyük bir etki göstereceğini anlatan atasözlerinden biridir. Ülkemizde sıkça kullanılmaktadır.
4. Yılanın Başı Küçükken Ezilir
Yılanın başı küçükken ezilir ata sözünün anlamı ise şu şekildedir. Problemler ya da tehlikeler, başlangıçta fark edildiği taktirde hemen çözülmeli ve bir sorun varsa sorun giderilmelidir. Eğer bu sorun görmezden gelinirse zamanla daha büyük problemlere yol açabilir.
5. Can Boğazdan Gelir
Bu atasözü, insanların hayatını sürdürebilmesi ve sağlıklı bir yaşam sürmesi için yeme ve içmeye özen göstermesi gerektiğini anlatır. Bunu açıklamamız gerekirse; yemek yemediğinizde yani açlık halindeyken kendimizi daha güçsüz ve yorgun hissederiz. Canlılar beslenmelerini doğru şekilde yapmazlarsa hastalanabilir hatta ölebilirler. Bunu önlemek için sağlıklı ve dinç bir şekilde yaşama devam edilmek isteyenlerin beslenmelerine de dikkat etmeleri gerekir.
6. Bela Gelmeden Dost Tanınmaz
Bu atasözü, zor zamanlarda gerçek ve sahte dostların hemen ayırt edilebildiğini açıklar. İyi zamanımızda herkes bize dost olarak görünmektedir. Fakat zorluklarla karşılaşıldığında, gerçek dostlar destekleri ve yanınızda durarak varlıklarını ve dostluklarını hissettirirler.
7. Bir Elin Nesi Var İki Elin Sesi Var
Bu atasözü, bazen işlerin tek başına yapılamayacağını, yardım almanın ve işbirliğinin önemli olduğunu anlatır. Bazı durumlarda yardım almak ve güvenilen kişilerle birlikte çalışmak daha hızlı ve etkili sonuç almamızı sağlar.
8. Bana Bir Harf Öğretenin Kırk Yıl Kölesi Olurum
Bu atasözü, bilgiye değer verilmesi gerektiğini ve öğrenmenin önemini vurgulamak için kullanılmaktadır. Öğrenmek için her fırsatı değerlendirmemiz gerektiğini öğütler.
9. Gözden Irak Gönülden de Irak
Bu atasözü, birini uzun süre görmeyince ve duymayınca doğal olarak unuttuğumuzu ifade etmek için kullanılmıştır. Özetle, fiziksel uzaklık duygusal uzaklığı da beraberinde getirmektedir. Örneğin; ilişkimize kısa süre ara verelim diyen birçok çiftin ilişkisinin devam etmediğini aksine tamamen bittiğini söyleyebiliriz.
10. Yalnız Kurt Çiftçinin Koyununu Yemez
Bu atasözü, toplum içinde beraber hareket etmenin gücünü vurgulamaktadır. Özetle birlikten kuvvet doğar atasözü ile aynı anlama sahiptir. Şöyle basit bir örnek verecek olursak, tartışmalarda ve kavgalarda azınlık olan taraf genelde sakin dururken kalabalık olan taraf daha kavgacı ve saldırgan tavırlar sergiler.