Böbrekte Protein Kaçağı Öldürür mü?
İdrarda sürekli yüksek miktarlarda protein kaçağı, kişinin böbreklerine zarar verebilir. Böbrekte protein kaçağı öldürür mü konusu da bu bakımdan sıkça araştırılmaktadır. Böbrekte protein kaçağı, böbreklerin işlevlerinde bir sorun olduğunu işaret eder. Bu da “proteinüri” olarak adlandırılır. Proteinüri, kişinin idrarında normalden fazla protein olması anlamına gelir ve bu durum çeşitli böbrek hastalıklarının belirtisi olarak karşımıza çıkar.
Böbrek protein kaçağı ölümcül mü, bu konu da sıkça araştırılmaktadır. Hem bu hastalığa sahip olan kişilerce hem de yakın çevresi tarafından araştırılan konulardan biridir. Özellikle böbreklerin işlevinin bozulması halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Fakat doğrudan ölümcül olup olmadığı duruma bağlıdır.
Böbrekte Protein Kaçağı Nedenleri
Proteinüri, birçok farklı sağlık sorunundan kaynaklanıyor olabilir. Bunlar, Diyabet; uzun süreli yüksek kan şekeri böbrekleri etkiler ve protein kaçağına sebep olabilir. Hipertansiyon; Yüksek tansiyon, böbrek damarlarına zarar verebilir ve proteinüriye yol açabilen sebeplerden biri diyebiliriz. Glomerülonefrit; böbreklerin küçük filtrelerinin iltihaplanmasıdır ve bu da bu hastalığa sebebiyet verebilir. Polikistik Böbrek Hastalığı; böbreklerde kistlerin olması böbrek çalışmasını bozar. Böbrek Taşları veya Enfeksiyonlar: gibi durumlar da yine bu hastalığa neden olabilir.
Bu hastalık kontrol edilmesi gereken ve gerektiği halde tıbbi müdahale edilmesi gereken hastalıklardandır. Hastanelerde bunun ile alakalı çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Sağlık Riskleri
Proteinüri, böbreklerin düzgün çalışmadığının göstergelerinden biridir. Tedavi edilmediğinde çeşitli sağlık sorunlarına yol açar. Bu sağlık sorunları:
- Böbrek Yetmezliği: Uzun süreli veya şiddetli proteinüri, böbrek fonksiyonlarının azalmasına neden olmaktadır. Böbrek yetmezliği, vücuttaki atık maddelerin birikmesine yol açmakta ve bu durum tedavi edilmezse edilmezse tehlikeli bir hal aldığını biliyoruz.
- Kalp Hastalıkları: Böbrek hastalıkları genelde kalp hastalıklarıyla ilişkilidir. Proteinüri, kalp ve damar sağlığını da olumsuz yönde etkilenmesine sebep olabilir.
- Anemi: Böbreklerin yeterince işlev görmemesi, kırmızı kan hücrelerinin üretimini etkileyebilir ve anemiye sebebiyet vermesi mümkün.
- Sıvı ve Tuz Dengesizliği: Böbrekler, vücudun sıvı ve tuz dengesini düzenleyen organlardır. Bu dengeyi bozarak şişlik ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Tedavisi
Proteinüriyi tedavi etmek için genel olarak tansiyon düşürücü ilaçlar, diüretikler (idrar söktürücüler) veya böbrek fonksiyonlarını koruyucu çeşitli ilaç tedavileri uygulanır. Sağlıklı bir diyet (düşük tuz ve düşük proteinli) ve düzenli egzersiz, böbrek sağlığını destekleyebilir. Diyabet ve yüksek tansiyon gibi altta yatan hastalıkların kontrol altına alınıp uygun tedaviyi görmek de hasta için olumlu yönde gelişme kaydetmesine olanak sağlar.
Böbrek sağlığını izlemek ve erken müdahale etmek için düzenli sağlık kontrollerinde bulunmanız gerekir. Bunu bulunduğunuz bölgedeki sağlık kuruluşlarından yapabilirsiniz.