İlaçların Son Kullanma Tarihi Nerede Yazar?
İlaçların son kullanma tarihi nerede yazar, bu konu evde ağrı kesici, ateş düşürücü ya da antibiyotik gibi ilaçları bulduktan sonra kullanmadan önce merak edilmektedir. Bir ilacın son kullanma tarihi geçtikten sonra kullanmak vücudunuzda farklı sonuçlara sebep olabilir. Bu sebeple ilaçları kullanmadan önce SKT tarihine bakmak gerekir. Tıpkı hazır gıdalarda olduğu gibi ilaçların da bir son kullanma tarihi vardır, bu sayede onları ne zamana kadar kullanabileceğimizin bilgisini kontrol edebiliyoruz. Ayrıca, ilaç kullanmadan önce doktorunuzun verdiği ve önerdiği ilaçları kullanmalısınız. Yani sadece dişiniz ağrıyor diye direkt doktor önermeden antibiyotik kullanmamanız gerekir.
İlaçların son kullanma tarihi nerede yazar, sorusuna yanıt vermeden önce; son kullanma tarihi S.K.T, Son Kullanma Tarihi ve Kullanma Tarihi olarak yazdığını hatırlatalım. Son kullanma tarihleri ilaç üzerinde ilaç üreticisi tarafından yazılmaktadır. O halde hadi ilaçların son kullanma tarihi var mı sorusuna yanıt verelim.
İlaçların Son Kullanma Tarihi Nerede Yazar?
İlaçlarda son kullanma tarihi (S.K.T): kutuda yazar. Genelde kutunun alt kısmında yazar. Örnek olarak aşağıdaki görseli inceleyin.
Örnek olarak gösterdiğimiz görselde ilacın son kullanma tarihi Kasım 2022’dir. Yani bu ilacı an itibariyle kullanamazsınız. Son kullanma tarihi genel olarak “S.K.T.” veya “Son Kullanma Tarihi” şeklinde kısaltılarak yazılabilir. Bazı kutularda ise EXP olarak da yazıyor olabilir. Son kullanma tarihleri, genellikle /ay/yıl formatında yazılır.
Tarihi geçen ilaçları kullanınca ne olur sorusunu ise alt başlıkta açıklıyoruz.
Son kullanma tarihi geçen ilaçlar kullanılır mı?
Raf ömrü dolan ilaçlar, özelliğini kaybedebilir ve bu nedenle hastanın iyileşmesine yardımcı olmayabilir. Zararlı tarafı ise, bozulma sebebiyle toksik maddelere dönüşebilir ve bu nedenle hastaya zarar verici etkiler gösterebilir.
Son kullanma tarihi geçen ilaç içilir mi: Hayır.
Son Kullanma Tarihi 1 Ay Geçmiş İlaç Kullanılır Mı?
Son kullanma tarihi geçen ilaçları kullanmamanız gerekir. İlaçlar son kullanma tarihleri geçtiğinde, toksik haline gelebilir ve hastaya zarar verebilirler. Bu nedenle ilaç üreticileri, ilacın kutusuna ne zamana kadar kullanabileceğini ve etkinliğini koruyacağının tarihini yazarlar.
Son kullanma tarihi bir hafta, 1 ay veya 2 ay geçmiş olan ilaçlar, etkin maddelerin bozulması nedeniyle zararlı hal alabilir. Bu nedenle, ilacın son kullanma tarihi geçmişse, kesinlikle kullanmamanız gerekir. Hastalığınız ile ilgili olarak, tekrar doktora gidip yeniden ilaç yazdırmanız gerekir. Doktorunuz hastalığınıza uygun ilaçları reçeteye yazar. Reçeteye yazılan veya E-Nabız sistemine tanımlanan ilaçları kimliğiniz ile eczanelerden alabilirsiniz.