Genel

Ödev Yapacaklar İçin 10 Deyim Ve Anlamı

Deyimler ve Atasözleri eğitim hayatında gördüğümüz konulardan biridir. Bazen ödev olarak da veriliyor. Bu yazımızda 10 deyim ve anlamını paylaştık. Deyimler ve anlamlarını arayanlar için burada on tane farklı deyimi listeledik. Bu deyimleri ödevinizi yapmak için kullanabilirsiniz. 5 deyim ve anlamlarını araştıranlar da beğendikleri deyimleri ödev olarak defterlerine yazabilirler. Okul ödevleri, öğrencilerin eğitiminde büyük önem taşır. Öğretmenler, öğrencilere ev ödevi vererek eğitimlerinde daha iyi bir bilgi birikimi sağlamasını, araştırmasını ve öğrenmesini hedefler. Ödev konularından biri olan deyimleri bu yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Deyimler ve anlamları, hakkında bilgi vermeden önce deyim nedir sorusunu yanıtlayalım. Bir olayı, bir durumu ya da sözcüğü etkileyici bir şekilde anlatmak için minimum iki kelime ile oluşan, çoğu kez gerçek anlamı dışında olan sözcük gruplarına deyim denir. Deyimler; hem konuşma hem de yazılara derinlik katan anlamlara sahiptir. Aynı zamanda anlatılan olayı daha ilgi çekici hale getirmek için deyimler tercih edilir. Deyimleri ve anlamlarını birkaç örnekle sizler için örneklendirdik.

10 Deyim Ve Anlamı

Deyimler hakkında bilgi edinmek isteyenler, ya da birkaç deyim ve anlamlarına ihtiyacı olanlar aşağıdaki başlıklardan deyimleri inceleyebilecekleri gibi, açıklama kısmında da ilgili deyimin anlamını öğrenebilirler. Deyimler, bir olayı ya da bir durumu ilgi çekici şekilde anlatmak için kullanılıyor. Buna örnek verecek olursak; aklı selim olmak gibi bir sözcük grubu deyimdir.

Deyimler; en az iki kelimeden oluşur. ”Burun kıvırmak” örneğinde olduğu gibi en az iki kelimenin yan yana gelmesi gerekir. Tek kelime ile deyim oluşturmak mümkün olmadığından, minimum iki kelimenin yan yana getirilmesi gerekiyor. İşte sizler için listelediğimiz bazı deyimler ve anlamları.

Ağzını Aramak

Ağzını aramak deyimi günlük hayatta sıkça kullanılmaktadır. Bu deyimin anlamı ise, bir konu ya da bir durum hakkında karşı tarafın bilip bilmediğini öğrenmeye çalışma ve fikrini öğrenme gibi anlamlara gelmektedir.

Dilin Kemiği Yok

Dilin kemiğinin olmadığı deyimi, üç kelimeden oluşmaktadır. Deyimin anlamı ve vermek istediği mesaj ise; Dilin insanı incitir, sözlerin etkisi büyüktür. Yani, söylenen cümlelere dikkat edilmesi gerektiği anlamına gelir. Ayrıca, bir durum karşısında başka insanların yorum yapacağı anlamına da gelmektedir. Bu nedenle dilin kemiği yok denir.

Yağmur Gibi Yağdı

Bir şeyin fazlasıyla gelmesi, bolluk içinde bulunma anlamına gelmektedir. Cümle içinde örnek verecek olursak; bugün müşteriler yağmur gibi yağdı resmen. Gibi bir cümle ile örnek verebiliriz.

Üstüne Tuz Biber Eklemek

Bir kusur ya da bir durumu daha da kötü bir hale sokma durumunda, üstüne tuz biber ekledin deyimi kullanılmaktadır. Özetle kusuru artıracak olan hareketlerde bulunmak gibi anlamları vardır.

Açık Kapı Bırakmak

Daha çok ilişkilerde kullanılan bir deyimdir. Gerektiğinde bir duruma ya da yere tekrardan dönebilmek için, kesip atmamak, ileriyi düşünerek hareket etme durumuna denir. Bu deyimi, ayrılan çiftlerin ilişkilerinde açık kapı bırakmış şeklinde görebilirsiniz.

Atı Alan Üsküdar’ı Geçti

Bir fırsatın kaçtığını ya da fırsatın kaçırıldığını ifade etmek için kullanılan bir deyimdir. Kullanımına örnek verecek olursak; 1 hafta indirimli olan bir ürünü indirim süresi bittikten sonra aynı indirim ile almaya çalışmanız halinde, atı alan üsküdarı geçmiştir.

Akla Karayı Seçmek

Bu deyimi de yine bir örnekle açıklamak istiyoruz. Örneğin, bir kişi zor bir karar vermek zorunda kaldığında ve mantıklı bir çözüm bulması gerektiğinde, “akla karayı seçmek” deyiminin kullanımı için uygundur. Bu durumda, kişi duygusal etkilerden veya düşünsel karışıklıklardan kaçınarak, durumu daha akılcı bir şekilde değerlendirip uygun bir karar vermeye çalışır.

Ana Baba Günü

Kalabalık bir ortam için kullanılır. Örneğin, bugün pazar kalabalık mıydı? Sorusuna cevap olarak; ana baba günüydü yanıtı verilebilir. Bu yanıt özetle oranın çok kalabalık olduğu anlamına gelmektedir.

Avucunu Yalamak

“Avucunu yalamak” deyimi, bir kimsenin yetersiz, başarısız veya hayal kırıklığı yaratan bir durumla karşılaştığında, çaresizlik içinde kaldığını ifade eder. Bu deyim bazen anca avucunu yalarsın şeklinde de kullanılmaktadır.

Dili Açılmak ya da Dili Uzamak

Herhangi bir nedenden dolayı normalde az konuşan ya da hiç konuşmayan birinin fikir beyan etmesi ve konuşması anlamına gelir. “Dili açıldı çok şükür!” şeklinde de yanıt verilir. Ayrıca dili uzamak deyimi de, birinin haddini aşan cümleler kurması halinde kullanılan deyimdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir