Genel

Andımız Sözleri – Kim Yazdı (1933-1972-1997)

İlkokul andımız sözleri, hayatımızda unutamayacağımız sözlerdir. Ülkemizi, insanlarımızı sevmemizi öğütleyen bu sözler kimi zaman tartışmalara konu olmuş olsa da genel itibariyle çocuklara doğru olmayı, çalışkan olmayı ve ülkeye faydalı bireyler olmayı öğütler.

İlkokulda öğrenciler sabah sınıfa girmeden önce sınıfına göre sıraya girer ve andımızın okunmasını beklerler. Andımız genelde öğretmenlerin rastgele seçtiği öğrenciler tarafından okunurdu. Andımız sözleri ise ilkokulu çoktan bitirmiş hatta eğitim hayatını tamamen bitirmiş olan kişiler tarafından da aranmaktadır. Bu haberimizde 1933 yılı, 1972 yılı ve 1997 yıllarındaki andımızı paylaşacağız. Evet andımız toplamda 2 defa değişmiştir. Günümüzdeki ise 1997 yılındaki haliyle okunmaktadır.

Andımızı Kim Yazdı?

Andımızın sözleri kadar kimin yazdığı da merak edilen konulardan biri haline geldi. Bu sözler, 1933 yılında o dönemin Milli Eğitim Bakanı olan Reşit Galip tarafından yazılmıştır. İlk defa 1933 senesinin 23 Nisan kutlama törenleri sırasında bizzat kendisi tarafından Ankara’da bir törende toplanan çocuklara hep bir ağızdan söyletilmiştir. İlerleyen sürede ise ilkokullarda sürekli okutulur hale gelmiştir.

Öğrenci andı veya bilinen adıyla Andımız, Türkiye’deki ilköğretim okullarında 1933-2013 seneleri arasında her sabah öğrencilere bir tören ile okutulmuştur. Bir bağlılık yeminine benzetilebilir.

Andımız Eski Sözleri 1933

İlk andımız 1933 yılında okunmaya başlanmıştır. Okullarda okunan bu marş niteliğindeki sözler çocuklara belirli şeyleri öğütler. İşte Andımızın 1933 yılındaki sözleri:

Türküm, doğruyum, çalışkanım.

Yasam, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak,

yurdumu, budunumu özümden çok sevmektir.

Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir.

Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

İlkokul Andımız Sözleri 1972

andımız okuyan öğrenciler

Türküm, doğruyum, çalışkanım. Yasam, küçüklerimi korumak,

büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.

Ülküm yükselmek, ileri gitmektir.

Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

Ey bu günümüzü sağlayan, Ulu Atatürk: açtığın yolda,

kurduğun ülküde, gösterdiğin amaçta hiç durmadan yürüyeceğime ant içerim.

Ne mutlu Türküm diyene.

Andımız Sözleri 1997

Türküm, doğruyum, çalışkanım,

İlkem: küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.

Ülküm: yükselmek, ileri gitmektir.

Ey Büyük Atatürk!

Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim.

Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

Ne mutlu Türküm diyene!

Bu metni okuyup öğrencilik günleri akıllarına gelmeyen olmamıştır diye düşünüyoruz. İsterseniz öğrenim gördüğünüz ilkokulun adını yorum kısmından yazabilirsiniz. Belli mi olur? Bakarsınız ilkokul arkadaşınızla burada karşılaşırsınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir