Genel

Elektrikli Battaniye Nedir, Ne Kadar Elektrik Harcar? 2023

Elektrikli Battaniye soğuk havalarda insanların ısınmak için başvurduğu yöntemlerden biridir.  Sağladığı sıcaklığın yanında yataktaki rutubeti de engelleme özelliğine sahiptir. Ekonomik olmasının yanı sıra güvenlik ve sağlık yönünden sakıncalı olabilmektedir. Bilinçsizce kullanılması sonucunda yararından çok zarara sebebiyet verebilmektedir. Çoğu insan elektrikli battaniyelerin yaralanmalara, yangınlara ve hatta ölümlere neden olduğunu bilmemektedir.

Elektrikli battaniyeler içerisinde bulundurduğu elektrikli ısıtma kablolarıyla elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştürmektedir. Genellikle soğuk kış günlerinde yatağı ısıtmak için kullanılır. Bir çok alanda da kullanılan karbon elyaf burada da ısıtma işlemi görmektedir. Günümüzde elektrikli battaniyelerde  olası yangınları önlemek için otomatik kapanma özelliği mevcuttur.

Elektrikli Battaniye

Elektrikli Battaniye Kullanımı

Yataklarda kullanılan malzemeler aşırı ısı sonucu tutuşabildiğinden olası yangın riskleri ortaya çıkarabilmektedir. Uygun standartlara göre üretilmiş battaniyelerin tercih edilmesi güvenlik açısından önemlidir. Ürün kullanılmadan önce yüzeyinde hasar olup olmadığı kontrol edilmeli ve kullanma talimatına uyularak kullanımı gerçekleştirilmelidir.

Uyku esnasında battaniyeler güvenliğiniz için çalışır halde olmamalıdır, ortalama olarak yirmi – yirmi beş dakika önceden fişten çıkarılması kullanım açısından daha uygundur. Açma kapama düğmesini kapamak çoğu zaman yetersiz kalmaktadır, fiş prize takılı halde bırakılmamalıdır. Battaniyenin kullanılmadan önce katlanmış ve gergin bir halde olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Asla duş sonrası ıslak halde kullanılmamalıdır.

Herhangi bir tehlike arz etmemesi için  kullanım öncesi her defasında gerekli kontroller yapılmalıdır. Battaniye üzerinde yırtık, kablo bükülmesi gibi hasarların var olması durumunda kullanımına  son verilmelidir.

Elektrikli Battaniye Yangın Nedenleri

Elektrikli battaniyelerde kullanmadan önce gerekli kontrollerin yapılmaması sonucu gerçekleşen katlanma, kablo katlanması ve delikler ortaya çıkan yangınlarda asıl ve önlenebilir sebeplerdir.

Uzun süre fişin takılı kalması güvenlik açısından oldukça tehlikelidir.

Bu tür battaniyelerde kullanım açısından kolaylık sağlaması için ekstradan uzun uzatma kablolarının kullanımı tehlike yaratabilmektedir.

Gece yatmadan önce çıkarılmaması kabloların aşırı ısınmasına neden olabilmektedir.

Kullanım kılavuzuna uygun şekilde kullanıldığında battaniyenin ömrü uzun olmaktadır fakat uzun yıllar kullanım sonucu battaniyede yaşanan yıpranmalar sonucu yangın riski artmaktadır.

Elektrikli Battaniye

Elektrikli Battaniye Ne Kadar Elektrik Harcar?

Elektrikli battaniye çok yakar mı? Bir battaniye ortalama olarak 80 – 85 watt elektrik yakar. Örnek vermek gerekirse yaklaşık olarak bir adet ampul kadar elektrik harcar. Ama satılan ürünler arasında 35 watt gibi düşük enerji ile çalışan battaniyelerde bulmak mümkündür.

Elektrikli Battaniye 1 Ayda Ne Kadar Elektrik Harcar 2023

Sürekli çalıştırılması önerilmez ama 24 saat kullanılsaydı yaklaşık olarak ayda 70 – 90 TL arasında enerji tüketimine sebep olur.

Son teknoloji ürünü düşük voltaj tüketimine sahip battaniyeler karbon fiber teller sayesinde 12 ile 24 volt gibi düşük voltaj tüketirler.

1 Watt Elektrik Kaç TL 2023?

Günümüzde yapılan son zamlardan sonra 1 Kwh elektrik evler için 1.37 Türk Lirasıdır. İş Yeri Ve Sanayi Kuruluşları için ise 2.06 Türk Lirasıdır.

Elektrikli Battaniye Kaç Amper Enerji Çeker?

Araç içinde kullanılan elektrikli battaniyeler kontak kapalı olduğunda 3 saatte 8 Amper güç tüketir.

Elektrikli Battaniye Ne Kadar Sürede Isınır?

Battaniyeler yaklaşık olarak 15-30 dakika içerisinde yatağı ısıtmaktadır. Isıttıktan sonra düğmesini kullanarak kapatmak yeterli olmaz güvenlik için fişi prizden çekmek daha uygun olacaktır.

Elektrikli Battaniyenin Zararları

Elektrikli Battaniye Zararlı Mı? Battaniye prizde unutulup çıkarılmadığı durumlarda yaydığı manyetik dalgalara maruz kalınması sonucu dokulardaki ısıyı normalin üzerine çıkartır bunun sonucunda hücre içi yapının bozulmasına neden olmaktadır.

Yayılan elektromanyetik dalgalar ve ısı üreme sağlığını olumsuz etkilemektedir. Yüksek ısı nedeniyle kadınlarda yumurtlama süresini uzatmakta bunun sonucunda adet düzensizliğine yol açmasının yanında kısırlığa sebebiyet vermektedir.

Erkeklerde ise bu durum sperm sayısını azaltır ve radyasyon spermlerin nükleotid yapısını bozmaktadır. Bu yüzden gebelik planlayan çiftlerin bu dönemlerde battaniye ısısına maruz kalmamaları önerilmektedir.

Uzun süre ısıya maruz kalmak odanın nem oranını etkileyebileceği gibi vücutta kurumalara neden olmasının yanında kaşıntılara da yol açabilmektedir.

Bazı durumlarda ise aşırı baş ağrısına sebebiyet vermektedir. Uzun süreli radyasyona maruz kalmak nöronları olumsuz etkilediğinden belli durumlarda kullanımına ara verilmelidir.

Vücut ısınızın aşırı yükselmesi durumunda battaniyenin kullanımı acilen kesilmelidir. Çünkü aşırı ısının vücut fonsiyonlarına olumsuz sonuçlara sebebiyet verdiği bilinmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir