Fivem Rol Terimleri – GTA 5 Roleplay
Gta 5 oyununda rp sunucularına girerek eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Fakat girmeden önce “Fivem rol terimleri” bilinmelidir. Fivem sunucularına katılacak olanların kesinlikle bilmeleri gereken rolleri burada anlattık. Bu rollere uyarak oynarsanız çok daha eğlenceli vakit geçirirsiniz.
Fivem Roleplay yaparken kesinlikle bilmeniz gereken bazı terimler bulunuyor. Bu roleplay terimleri bilmeden Fivem rp oynamanız neredeyse imkansız. Oynasanız dahi Rp yapamayacak ve oyuna adapte olamayacaksınızdır. Sunuculara giriş yapıp rp yapmaya başlamadan önce bu terimleri kesinlikle öğrenmeniz gerekiyor. Genelde Roleplay oyunlarda rp yapamayan oyuncular sunucudan atılır.
Fivem Terimleri
Fivem terimleri toplamda 23 adettir. Bu terimleri birçoğunu ya da tamamını öğrendikten sonra sunucuya girip rp yaparak oyunda eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Oyun görevlerini tamamladıktan sonra açık dünyada dilediğiniz her şeyi yapabiliyorsunuz. Fakat bazı sunucular oyunu daha eğlenceli hale getirebilmek için roleplay oyunlar düzenliyor. Bu sayede oyunu oynayan oyuncular tamamen hikaye örgüsüne göre davranarak daha eğlenceli vakit geçiriyorlar. Kesinlikle bilmeniz gereken fivem terimleri şunlardır:
- In Character (IC) Nedir ?
- Karakter hikayesi anlamına geliyor. Karakter ile ilgili olayları konu alır. Gerçek dünyadan bağını koparmıştır. Örneğin arkadaşınızla oyunu oynuyorsanız oyunda onu tanımamazlıktan gelmelisiniz.
- Out Of Character (OOC) Nedir?
- Karakteri ilgilendirmeyen olaylardır. Örneğin oyun esnasında biri oyundan bilerek yada istemeyerek çıktığında. “/ooc Nereye kayboldu bu” benzeri role dahil olmayan yazılar yazmak için kullanılmaktadır.
- Random DeathMatch (RDM) Nedir?
- Rol dışında adam öldürmek. (Bunun roleplay yapılırken yapılması YASAKTIR, yapılması halinde yöneticiler genelde ceza verir.)
- Vehicle DeatchMatch (VDM) Nedir?
- Rol dışında araçla adam ezmek. (Bu eylemin roleplayde yapılması YASAKTIR, bu gibi durumlarda yöneticiler bunu yapan oyuncuya ceza verir.)
- Mixing Nedir?
- Rolleri karıştırıp rol dışına çıkmak. Örneğin; Şoför olan kişinin polis rolü yapması gibi. (Bunu yapmak Yasaktır, bilinçsiz yapılması halinde uyarılırsınız ancak devam edilmesi durumunda ceza alırsınız.)
- Meta Gaming Nedir?
- Rol dışı bilgileri role dahil etmektir.
- New Life Rule (NLR) Nedir?
- Karakter oyunda ölünce önceki yaşadıklarını unutup yeni hayata başlar. (Bu rolün rp’de yapılması ZORUNLUDUR, yapılmazsa yöneticiler ceza verir.)
- Fear RP
- Rol esnasında birileri sizi kaçırırken gerçek hayatta olduğu gibi tepki vermelisiniz. Tam olarak buna Fear rp denir. Sizi kaçıran kişiler size silah yöneltirse karşılık vermemeniz gerekiyor.
- CombatLog
- Rol yaparken oyundan çıkıldığında kullanılır. (Bunu yapmak yasaktır.)
- Revenge Kill (RK)
- Biri sizi öldürdüğünde canlandığınız zaman intikam peşinde koşamazsınız. (Eğer intikam almaya çalışırsanız ve bu rolde yoksa ceza alırsınız.)
- Gun Out Of As (GOOA)
- Çanta olmamasına rağmen makinalı tüfek çıkarmak. (Bunu yapmak yasaktır.)
- Power Gaming (PG)
- Gerçek hayatta yapılması imkansız ya da yapamayacağın şeyi oyunda yapmaktır. Örneğin; Bir motosiklet kazası yaptıktan sonra oyunda hiçbir şey olmamış gibi kalkıp yürümenize powergame denilir. (Bunu da rp esnasında yapmak yasaktır.)
- Bunny Hopping
- Size ateş edilirken birden fazla defa zıplayarak koşma durumunda kullanılır. (Birçok sunucuda bunu yapmak da yasaktır ve yapanlar ceza alır.)
- Fail RP Nedir
- Rolün dışına bilerek ya da bilmeyerek çıkıp rolü bozma durumudur. (Örn: market işletmecisisiniz ve marketin soyulması gerekiyor, gelen soyguncular silah doğrulttuğunda elleriniz havada olması gerekiyorken silah çekerseniz rolün dışına çıkmış olurusnuz.)
- Problock
- Araç kullanarak bina giriş ve çıkışlarını tamamen kapatmak. (Bazı oyuncular bunu troll amaçlı yapmaktadır ancak bu da rp sunucularında yasaktır.)
- Copbait
- Polise yapılmaması gereken davranışlarda bulunmak. Örneğin, polis görünce drift yapmak ya da üzerine sürmek ya da sürekli kornaya basmak gibi.
- RP First Bitch Later
- Sizden çok daha güçlü bir karaktere ya da gruba saldırıp savaşı kaybetmeniz halinde rolü kabullenmeme durumudur.
- Bug Abuse
- Oyun açıklarını, IC karakterini geliştirmek için kullanıldığında söylenir.
- Non RP
- Rol yapmamak, freeroam gibi oyunda gezmek.
- Retarted RP
- Rol yapılırken yaptığınız hareketlerin nedenleri olmalıdır. Örneğin araba sürerken yayaların üzerine sürüp onları ezmemeniz gerekir.
- Car Ramming
- Nedensizce yayalara ve araçlara çarpıp zarar vermek.
- Ninja Jacking
- Rolünde olmamasına rağmen araç çalmak.
- Refuse RP
- Rol yapmayı reddetmek verilen role girmemek anlamına gelir.
Fivem Rol Terimleri
Fivem rol terimleri toplamda 23 tanedir. Bu terimleri yukarıda sizin için listeledik. Fivem ve rp hakkında bilgisi olmayanlar bu başlıktan bilgi edinebilirler. Gta 5 oyununda fivem terimleri:
Fivem Rolleri Nedir? | Fivem Rol Terimleri |
Oyunu daha eğlenceli hale getirmek için bir hikaye akışı uygulanır ve oyuncular da buna uyar. | Verilen rol terimleri uygulandığında oyun daha eğlenceli hale gelir. |
Rp yapmayan oyunculara ne olur? | Roleplay yapmayan ya da rolünden çıkan oyuncular genelde sunucu yöneticileri tarafından cezalandırılır ya da sunucudan uzaklaştırılır. |
Rp Ne Demek?
RP, Role-Playing (oyunculuk) kısaltmasıdır. RP, insanların gerçek hayatta olduğu gibi karakterlerin rolünü oynamak için kullandıkları bir tür oyun veya aktivitedir. Bu oyunlar veya aktiviteler genellikle internet üzerinde yapılır ve forumlar, chat odaları veya sosyal medya platformları gibi online ortamlarda yapılıyor. RP oyunları, sıklıkla fantezi veya bilim kurgu türlerinde olsa da, gerçek hayatta da olabilecek herhangi bir konuda oynanabilir.
Fivem Nedir?
FiveM, Grand Theft Auto V (GTA V) oyununun kullanıcılar tarafından oluşturulduğu bir moddur. FiveM, oyuncuların gerçek hayatta olduğu gibi rol oynamalarını veya kendi oluşturdukları senaryolarda oyunlarını oynamalarını sağlar. FiveM ayrıca oyuncuların multiplayer oyunlar oynayabildiği ve oyun içi deneyimlerini genişletebildiği sunuculara bağlanmalarını sağlar. FiveM, online oyunlar için özel hizmet sunucularının kurulmasına ve yönetilmesine olanak tanır, böylece oyuncular kendi kurallarını ve senaryolarını oluşturabilir ve oynayabilir.