Genel

Kesin Sonuç Veren İstihare (Gelecek ve Sevdiği İçin Rüyaya Yatmak)

Kesin sonuç veren istihare, sevdiği için ve gelecek için rüyaya yatmak uzun süredir bilinen konulardan birisidir. İçeriğimizin önceliğinde şunu belirtmek isteriz ki gaybı yani bilinmeyeni sadece Allah C.C. bilir. Ancak onun istemesiyle kulları da gelecek hakkında bilgiye sahip olabilirler.

Kesin sonuç veren istihare, İstihare sözcük bakımından Allah’tan hayır dilemek anlamına gelir. İstihare yapmak Peygamber sünnetlerinden biridir. İstihare için ilk başta abdest alınır ve sonra İki rekat namaz kılınır. Ardından istihare duası okunur. İstiare yapıldıktan sonra o yapan kişinin kalbine ne meylederse onu yapması gerekir. Kalbine doğacak manayı bekler. Eğer kalbine meyleden bir durum söz konusu olmazsa o kişi tekrar aynı şeyleri yani istihare yapmalıdır. Sonuç alınana kadar yedi defa tekrar istihare yapılır.

Gelecek İçin Rüyaya Yatmak

Gelecek için rüyaya yatmak, istihare ile aynı konuymuş gibi düşünülse de aynı şey değildir. Kul yapacağı işin hayırlı olup olmayacağını Allah’tan isteyebilir. Çünkü yapılan işte kişi hayır mı yoksa şer mi olduğunu bilmez. Allah bilir. Fakat herkes geleceği bilmek ister. Ancak şu da bir gerçek ki, gaybı yalnızca Allah bilir. Araf suresi 188. Ayette de yazdığı gibi: ”Allah bildirmediği sürece, peygamberler dahil hiç kimsenin gaybı ve dolayısıyla bir işin kendisi için hayırlı olup olmadığını bilemeyeceğini, Allah’ın dilemesi dışında kendisine fayda veya zarar verecek bir güce sahip bulunamayacağını“ kullarına bildirmiştir.

İstihareye Yatmak

Gelecek için istihareye yatmak konusu da insanlar tarafından sıklıkla merak edilmektedir. İstihareye yatmak için başlangıçta abdest alınır, iki rekat namaz kılınır ve istihare duası okunur. Ardından kişi hiçbir kelime etmeden kafası kıbleye doğru olacak şekilde uyur.

Uyanık İstihare Çeşitleri

Uyanık istihare çeşitleri, İstiharenin uyurken ya da uyanıkken gibi çeşitleri yoktur. İstihare hadislerde Peygamber efendimiz tarafından bir sure ezberletir gibi sahabesine öğretmiş olduğu ve işlerinin hepsinde istiare yapılmasını söylediği istiare şeklindedir. Hadislerde istihare için: “İstihareye yatan mutluluktan mahrum kalmaz” buyurulmuştur. Buna göre istiare namazından sonra istiareye yatılır. Rüya görme gibi bir şartı yoktur. İstihare yapıldıktan sonra uyuyup uyanan kişinin kalbine doğana bakılır.

İstihare Duası

”Allahumme innî estehîru-ke bi-ilmike ve estakdiruke bi-kudratike ve es’eluke min-fadlike’l-azîm. Fe-inneke takdiru velâ akdiru ve ta’lemu velâ a’lemu ve ente al-lâmu’l-ğuyub. Allahumme in kunte ta’lemu en-ne hâza’l-emra hayrun lî fî-dînî ve meâşî ve akıbeti emri (âcili emıî ve âcilihî) fakdurhu lî ve yessirhu lî summe bârik lî fîh. Ve in kunte ta’lemu enne hâzâ’l-emre şerrun lî fi dînî ve meâşî ve akıbeti emri (âcili emıî ve âcilihî) fasrifhu annî vasrifnî anhu vakdur liye’l-hayra haysu kâne summe ardınî bih.”

İstihare Duası Anlamı:

(Allah’ım! Senden, ilminle hakkımda hayırlı olanı bana bildirmeni, kudretinle bana güç vermeni istiyorum. Senin büyük fazlı kereminden ihsan etmeni istiyorum. Senin her şeye gücün yeter, ben ise acizim; Sen her şeyi bilensin, ben ise bilmem; çünkü Sen bütün gizli şeyleri en iyi bilensin. Allah’ım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, hayatım, dünyam ve ahiretim bakımından hakkımda hayırlı olacaksa, bunu bana takdir eyle, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle! Eğer bu iş, benim dinim, yaşayışım, dünyam ve ahiretim bakımından kötü ise, onu benden, beni ondan uzaklaştır. Hayır, nerede ise, onu bana takdir et ve onunla beni hoşnut eyle!) (Buhârî, Teheccüd, 25; Da’avât: 48; Tirmizî, Salât, 237)

İstihare ile ilgili çeşitli kaynaklarda farklı bilgiler bulunmaktadır. Buna ek olarak bazı insanlar da istihare ile ilgili çeşitli platformlarda yorumlar yapmıştır. Ancak genel olarak istihare insanların yaptıkları iş için Allah’tan hayırlı olmasını istemesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir