Haber

Kiracı Tahliye Davası Ne Kadar Sürer?

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar son dönemde kiraların sürekli yükselmesi ile artmış durumda. Ev sahipleri bu durum neticesinde kiracı tahliye davası ne kadar sürer gibi konuları araştırıyorlar. Evini daha yüksek fiyattan kiraya vermek isteyen ev sahipleri kira tahliye davaları ile eski kiracılarını evden çıkarmak için dava açabiliyor.

Kiracı ile ev sahibi tartışmaları kiraların hemen hemen her geçen gün artmasıyla birlikte daha da artmış durumda. Zaman zaman haber kanallarında da bu tartışmalara yer veriliyor. Kira fiyatlarındaki fahiş artış sebebiyle ev sahipleri de sözleşmesi olan kiracılarını dahi hemen evden çıkarıp yüksek fiyatlara kiraya vermenin çeşitli yollarını arıyorlar. Kiracılar ise yüksek fiyatlardan dolayı ev sahibi ile pek iyi geçinemese dahi farklı bir eve taşınmaktan doğal olarak çekiniyorlar. Durum bu şekilde olunca doğal olarak ev sahibi ve kiracılar arasındaki kavgalar da artış gösterdi. Kavgalar genelde dava ile sonuçlanıyor. Peki adli makamlara taşınan kira tahliye davası ne kadar sürer?

Kiracı tahliye davası ne kadar sürer sorusu ise hem kiracılar hem de ev sahipleri tarafından araştırılan konular arasında yerini aldı. Tahliye davalarının sonuca ulaşma süresi belirlenirken, dava aşamaları, incelenmesi ve dava açılan taraf için kanunen verilen zamanın beklenmesi, hak tanınması, davanın sonuçlanma süresini ifade ediyor.

Kiracının Evi Ne Kadar Sürede Boşaltması Gerekir?

Tanınmış olan 15 günlük süre bittiği ve ev sahibinin ilave süre vermek istememesi durumunda tahliye kararına rağmen evi boşaltmayan kiracı için ev sahipleri kesinleşmiş mahkeme kararını ile icra dairesine başvurmalıdır.

Ev sahibinin belirttiği, kiracım kiramı ödemiyor durum da ortada bu kadar uzun sürmesi doğal mı? şeklinde ki ifadesinin objektif olarak düşünülmesi durumunda, devletinin vatandaşa tanımış olduğu hakların verilmesi vazgeçilmez unsurudur. Kira tahliye davası ne kadar sürer sorusuna yanıt verebilmek için avukat hizmeti alınıp almadığı da göz önünde bulundurulmalıdır.

Kira ile ilgili davaların sonuca ulaşabilmesi için yargı hedefi 300 gündür. Avukatlık hizmeti alınırsa bu zaman dilimi içinde sonuç alınırken, avukatlık hizmeti alınmaması halinde süre 1 ila 1,5 yıl gibi farklılık gösterebiliyor.

İhtiyaçtan Kiracı Tahliye Davası Ne Kadar Sürer?

Bakmakla yükümlü olduğu kişiye, alt/üst soyundan birine veya başka bir aile bireyine konut ihtiyacı nedeniyle açılan ihtiyaçtan tahliye davası genellikle 2 ila 3 ay içerisinde sonuçlandırılmaktadır. Bu dava süreci, durumun yerel yasalara ve mahkeme yoğunluğuna bağlı olarak değişebilir. Davanın sonuçlanması, konut ihtiyacını gerekçelendiren kanıtların sunulması, mahkeme incelemesi ve tarafların savunmalarının değerlendirilmesi gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Yine de, ihtiyaçtan tahliye davası süreci ve sonuçlanma süresi yerel yargı sistemine ve mevzuata bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, konuyla ilgili en doğru ve güncel bilgileri yerel yargı mercilerinden veya hukuki danışmanlardan temin etmek önemlidir.

Ev sahibinin konut ihtiyacı olması halinde kiracıyı evden çıkarabilir. Fakat ihtiyaç sebebiyle boşalan taşınmaz, 3 sene boyunca eski kiracı dışında kimseye kiralanamayacaktır.

Kira Tahliye Davasında Kiracının Hakları Nelerdir?

Ev sahibi gibi kiracı olan vatandaşların da hakları bulunmaktadır. Bu haklar için iki farklı durum vardır. Bu durumları ise şu şekildedir:

  • Kiraya konu olan taşınmazın kullanılma işlevini yerine getirmesine imkan olmaması durumunda.
  • Mülk sahibinin kontratın erken feshedilmesini talep etmesi durumunda.

Kiracılar imzaladıkları kira sözleşmesini feshederek kirada oldukları taşınmazdan ayrılabilirler. Yukarıda bahsedilen durumlar dışında keyfi bir şekilde evin boşaltılması ya da kullanılmaması halinde imzalanmış süre boyunca kiracının belirlenmiş olan ücretleri ödemesi gerekir.

Tahliye Kararına Uymayan Kiracıya Karşı Ne Yapılır?

Mahkeme tarafından alınan tahliye kararına kiracının uyması yasal olarak zorunludur. Verilmiş olan tahliye kararına bağlı olarak kiracının evi 15 gün içerisinde boşaltması gerekmektedir. Belirlenmiş olan bu süre sonucunda kiracı halen daha evi boşaltmamışsa ev sahibi yasal haklarını kullanabilir.

15 günlük süre bittiğinde eğer ev sahibi iyi niyetli davranarak ek bir süre de tanımıyorsa kiracının hemen evi boşaltması gerekir. Evi boşaltmaması durumunda ev sahibi mahkeme sonucu ile birlikte icra dairesine başvuruda bulunabilir. Bu durumun sonucunda kolluk kuvvetleri ve icra memuru ile daire tahliye edilir.

İşyeri Tahliye Davası Ne Kadar Sürer?

Kira hukuku içinde tahliye davaları günümüzde ev ve iş yerlerinin kirasının ödenmemesi sebebiyle açılan davaların çok fazla olmasından, konuşulması, masraflı ve sıkıntılı bir süreç olmasıdır. Eğer kiracı tahliye davası açmayı düşünüyorsanız ve kiracınızla da kavgalıysanız bu işi avukat aracılığıyla yapmanızı öneririz. Bu sayede işlemleriniz daha kısa sürecektir. Dava sonucunda ev sahibi haklı bulunursa kiracıya ek 15 gün süre tanınır.

Tanınmış olan bu 15 gün içinde kiracının daireyi boşaltması gerekmektedir. Ancak kiracı bu sürede de evi boşaltmazsa yasal haklar kullanılarak icra dairesine başvuru yapılır. Bu sayede polis ve kolluk kuvveti vasıtasıyla ev boşaltılabilir. Kiracı tahliye davası ne kadar sürer konusu ile ilgili en çok merak edilen ve araştırılan konuları yanıtladık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir