Genel

Üsküp Nasıl Bir Yer?

Üsküp 1991 yılında Yugoslavya topraklarından ayrılarak bağımsızlığını ilan etmiş Makedonya şehrinin en büyük şehri ve aynı zamanda başkentidir. Kültürel ve ekonomik bakımdan bir merkez üssü olan Üsküp Vardar nehrini çevreleyecek şekilde konumlandırılmıştır. Nehrin bir yakasında Ortodoks hristiyanları yaşarken diğer yakasında müslüman ve arnavutlar yaşamaktadır. Tarihi Osmanlı şehri olan Üsküp ‘de Osmanlı mimarisine çokça rastlarsınız. Müslüman toplumun bulunduğu geleneksel taraf Eski Üsküp diye adlandırılırken; Batı tarzında Avrupai ve modern görünen kısım ise Hristiyan toplulukların yaşadığı Yeni Üsküp tür.

Trafiğe kapatılmış ıhlamur ağaçlarıyla süslü geniş caddeleri ile ünlü olan Üsküp yaşamak için güzel bir şehirdir. Makedonya ‘nın başkenti olan bu şehir çok dinli, avrupai, geleneksel, modern ve mütevazi derinlik içermektedir. Balkan topraklarının orta kısmında bulunan bu güzel ve eşsiz şehir Atina ve Belgrad şehirlerine hemen hemen aynı uzaklıktadır.Kosove, Sırbistan ve Yunanistan sınırlarının kesişim bulunur. Merkezi bir konuma sahip olması nedeniyle Üsküp tarih bakımından zengin ve çok etnikli bir balkan şehri durumundadır. 2 Milyon 100 Binden fazla nüfusa sahip olan bu tarihi şehir sanayi, lojistik, ticaret, spor ve kültür açısından oldukça hızlı bir şekilde gelişmektedir.

Üsküp

Yaz aylarında sıcak ve nemli bir havaya sahip olan Üsküp kış aylarında ise oldukça soğuk ve karlı bir hava görülmektedir. Kış aylarında sıklıkla yağmur ve kar görülmektedir. Kış aylarında hava sıcaklığı -10 dereceye kadar düşerken yaz aylarında ise bu sıcaklık ortalama olarak 32derece ile 40 derece aralığındadır.

Üsküp şehri içinde Vardar Nehri bir kaç kola ayrılarak akmaktadır. Nehre bağlı kollardan Treska nehri 130 kilometrelik uzunluğuyla en uzun kolu oluşturmaktadır. Bu nehir Vardar nehri ile birleşmeden öne Matka Kanyonunu geçmektedir.

Üsküp şehri kuzey tarafından Şar Dağları ile çevrilmiş durumdadır. Bu sıra dağların arka tarafında ise komşu devletlerinden biri olan Kosova bulunmaktadır. Şehri Şar Dağları dışında irili ufaklı tepeler ve dağlarda çevirmiştir.

Şehrin en büyük topluluğunu % 63 lik bir nüfusa sahip Makedonlar oluşturmaktadır. Makedonları sırası ile % 20 lik bir nüfus yoğunluğuna sahip Arnavutlar % 3 nüfus ile Romanlar ve % 4 Lük bir nüfusla Türkler izliyor. Vodna Dağı eteğine kurulan Makedonya ‘nın başkenti Üsküp ‘de halkın yarısı Müslüman nüfusa sahiptir.

Neolotik döneme ait bazı eserlerin bulunduğu Üsküp Kalesinin geçmişi Milattan Önce 4000 yılına kadar uzanmaktadır. Bilim insanları yapmış oldukları araştırmalar sonucu burada yaşamış olan ilk insan topluluğunun Triballi ‘ler olduğunu düşünmektedirler. Antik zamanda Scupi adı verilen şehir Milattan Önce 2. yüzyılda Dardanya ‘nın başkenti olarak kullanılmıştır.

Üsküp

Milattan Sonra 1. yüzyıl başlarında Makedonya ve Roma arasında gerçekleşen savaşlar sonrası şehri ele geçiren Roma ordusu Jeostratejik bir bölgede olması nedeniyle şehri ordu kampı olarak kullanmaya karar vermiştir. Bu alana Romalılar tarafından Kale Kent anlamına gelmekte olan Scupi adını koymuşlardır. Şehirde Latinleşme ile birlikte nüfus artışı yaşanmış ve Milattan Önce 4. yüzyılda Hristiyanlık nüfusun tamamına yakın bir kısmı tarafından benimsenmiştir.

Roma imparatorluğu 395 senesinde bölününce o zamanki adıyla Scupi Bizans tarafınının kontrolü altına girmiştir. Bizans ‘ın kontrolüne geçmesiyle birlikte saraylar, meydanlar, sokaklar, hamamlar ve su sistemleri ile gelişen bir şehir olmuştur. 10. yüzyıl ortalarında şehrin başkent yapan Bulgar İmparatorluğu ve Bizans arasında çatışmalar bıy göstermeye başlamıştır.

Şehir 11. yüzyıl ve 14. yüzyıl başlarına kadar Sırplar, Bizanslılar ve Bulgarlar arasında bir kaç defa el değiştirerek kuşatılmıştır. 14. yüzyılda Sırplardan alınarak 1392 yılında Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmış ve 500 yılı aşan bir süre boyunca Osmanlı İmparatorluğu tarafından yönetilmiştir. Osmanlı egemenliğine giren şehir Coğrafi konumu açısıyla yapılacak fetihler için merkez olarak kullanılmıştır. Sırasıyla Rumeli eyaletine bağlı bir sancak olan şehir yeni vilayet sistemine geçişle beraber Kosova Vilayeti merkezi olarak ‘da kullanılmıştır.

1683 ve 1699 yılları arasında gerçekleşen Osmanlı – Avusturya savaşları ile birlikte Avusturyalı General Picolomini emir vererek şehri ateşe verdirmiştir. Bu sebeptendir ki o zaman kadar gelişmekte olan şehir harabe bir hal almıştır. Balkan savaşları sırasında 1912 ‘de Sırplar tarafından 1. Dünya savaşı esnasında ‘da Bulgarlar tarafından işgal altına alınan şehir 1. Dünya Savaşının sona ermesiyle birlikte Yugoslavya topraklarına katılmıştır. Bu döneme kadar Müslüman Türk nüfus yoğunluğunun fazla olduğu şehirden Anadolu topraklarına büyük göç olayları görülmüştür.

2. Dünya Savaşı sırasında ise 1941 yılında Almanların egemenliği altındaki Bulgaristan ‘ın işgaline uğramıştır. Mihver devletlerin güç kaybına uğradığı 1944 yılında Yugoslavya Federal Cumhuriyeti toprağı olan Makedonya Sosyalist Cumhuriyetine başkentlik yapmıştır.

2. Dünya Savaşından sonra hızlı gelişmekte olan şehir 1963 yılında yaşanan 6.1 büyüklüğündeki depremle yerle bir olmuştur. Yüzde 80 lik kısmın yıkıldığı şehir diğer ülkelerden gelen yardımlar sonrasında tekrardan ayağa kaldırılmıştır.

Üsküp

Yaşanan soğuk savaşlar sonrasında 1991 yılında Makedonya Yugoslavya topraklarından ayrılarak bağımsızlığını ilan etti ve Üsküp Başkent olarak kaldı. Merkezde yapılan yatırımlar sonucu gelişmiş bir antik şehir olarak görünmektedir. Şehrin tanıtımında en dikkat çekici çalışmalarda biri de yapılan İskender heykelidir. Gerçek Tarihe bakıldığı zaman Büyük İskender tarafından kurulan Antik Kent ve günümüzdeki Kuzey Makedonya ile ilişkilendirmek dolaylı olarak Makedon halkının Slav kökenli olduğuna dair zıtlaşmalar içermektedir.

Üsküp Gezilecek Yerler

  •  Makedonya Meydanı
  • Büyük İskender Heykeli
  • Üsküp Saat Kulesi
  • Kurşunlu Han (Kurşumli An)
  • Davut Paşa Hamamı
  • Üsküp Kalesi
  • Makedonya Takı – Makedonya Zafer Kapısı
  • Murat Paşa Camisi
  • Bey Kulesi
  • Kapan Han (Kapan An
  • Matka Kanyonu
  • Eski Tren İstasyonu
  • Sultan Murat Camisi
  • Vardar Nehri
  • Taşköprü
  • Makedonya Arkeoloji Müzesi
  • Üsküp Türk Çarşısı

Üsküp ‘te Gezilecek Yerler ‘in başında geliyor.

Üsküp Ulaşım

Türk Havayolları ve Pegasus Havayollarının İstanbul ‘dan gerçekleştirdiği karşılıklı uçuşlar ile 1 saat 20 dakikalık bir yolculuk sonrası şehre ulaşırsınız. Uçaklar şehir merkezine 20 kilometre mesafede bulunan Üsküp Uluslararası havalimanına inmektedir. Üsküp Havalimanından Şehir Merkezine Nasıl Gidilir ? sorunuzun cevabı ise iki şekildedir. Taksi kullanarak şehir merkezine gitmeniz mümkündür. Fakat burada oturmuş bir taksimetre hizmeti verilmediği için taksiciler kafalarına göre ücret tarifesi uygulamaktadır mağdur olmamak için pazarlık yapmanızda fayda var. Bir diğer ulaşım yöntemi ise Havalimanından şehir merkezine giden Vardar Exspres otobüsleridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir